De beste verhalende journalistiek van 2023

Over Meestervertellers

Meestervertellers is de jaarlijks selectie van de beste verhalende producties uit Nederland en Vlaanderen, een initiatief van Stichting Verhalende Journalistiek. De redactie van Meestervertellers bestaat uit Vlaamse en Nederlandse journalisten en werft zelf actief. Maar ook het publiek kon verhalen insturen – een zelfgemaakt verhaal, of een verhaal van iemand anders.

Alle in 2023 verschenen Nederlandstalige journalistieke verhalen konden meedingen in de categorieën Kijken, Luisteren, Beleven en Lezen. Op de redactiedag in februari stelt onze jury een een top-10 samen. Begin april worden de Meestervertellers 2023 gepresenteerd in op een feestelijke uitreiking in Amsterdam.

De meestervertellers van 2023

Foto: Jochem van Grunsven

Michel Maas

De achttienjarige Hugo beeldhouwt een god, spier voor spier, tot aan spieren waarvan normale mensen het bestaan niet eens vermoeden. Michel Maas keek mee in de gym, en op het stationnetje waar hij hangt met zijn vrienden.

Foto: Merlin Daleman

Denise Retera

De TU Eindhoven zegt dat hij in 1995 ontslagen is, hij zegt dat hij nog steeds in dienst is. Nu geeft Gert Regterschot les onder een trap, onbezoldigd. „Ik krijg wel af en toe cadeaubonnen.”

Foto: Fenne Jensma

Rianne Oosterom

Lena van Rijnbach werkte mee aan overvallen en verspreidde Trouw in Amsterdam. Een reconstructie aan de hand van haar unieke, niet eerder gepubliceerde memoires.

Foto: Saskia Gubbels

Saskia Gubbels

De film volgt brandmeester Gerrie die worstelt met het nieuwe inclusiebeleid van de korpsleiding. Onder zijn bezielende leiding toont Brandmeester de soms pijnlijke realiteit van cultuurverandering.

Foto: De Mensen/VRT

Ibbe Daniëls en Ingrid Schildermans

Een vierdelige documentairereeks waarin overlevers van misbruik door katholieke priesters en paters in Vlaanderen het woord nemen.

Foto: Omroep Zwart, PnP Media

Kelly-Qian van Binsbergen

In Nederland zijn meer dan veertigduizend kinderen geadopteerd. Tot blijdschap van ouders met een kinderwens, maar hoe is dat voor het kind?

Foto: NPO Radio 1/VPRO

Laura Stek en Rob Timmerman

De zesdelige podcastserie ‘Waar is Sarah?’ is een persoonlijke zoektocht naar houvast, binnen het grotere verhaal van ons Europese migratiebeleid.

Foto: NPO Radio 1/VPRO

Naomi Steijger

Op een dag vindt Sander in het bos achter zijn huis in Venlo een pakketje. Erin zitten een dagboek, een Poolse bijbel en pasfoto’s. Een vrouw met donker haar en […]

Foto: Charlotte Brand

Tina Farifteh

Tina Farifteh vestigt met haar monumentale installatie The Flood de aandacht op de mensen die de overtocht over zee met hun leven betalen.

Foto: Sakir Khader

Michael Persson en Sakir Khader

De onmogelijke keuze van een jonge Palestijnse generatie in het vluchtelingenkamp Jenin.